Historier frå hembygda
Et glimt inn i komponisten Anna Alm sitt rike
Publisert dato: 17. august, 2021
På Stenbergkvæll 22.juli fikk vel 70 publikummere oppleve en konsert til ære for den lokale og «glemte» komponisten Anna Alm.
Gjennom ord og toner guidet Benedikte Narum, Stein Villa og Evald Fredhold oss inn i Anna Alm sitt rike, og mange av de som var til stede undret seg noe over at denne aktive komponisten ikke er mer kjent på Toten i dag.
Anna Alm var en kjent komponist på begynnelsen av forrige århundre, noe som understrekes i følgende klipp fra en Osloavis på 1930-tallet:
Fru Anna Alm, V. Toten har lenge drevet med tonedikting og har nu for alvor slått igjennom. Hun har komponert schlagermelodier (ikke å forveksle med døgnmelodier), der spilles av våre beste orkestre, synges på scener, i radio, på gater og streder og nynnes snart sagt i hvert kjøkken i hele Norge.
Anna Alm komponerte alt fra marsjer, salmer og viser til revymusikk.
- Det er Anna Alm som har komponert Bøndene kommer (Bondemarsjen) og i 1929 laget hun velkomstmarsj til prinsesse Märtha, Bryllupstoner, som ble spilt ved bryllupstaffelet på Slottet. Bryllupstoner var også lenge på divisjonsmusikkens repertoar.
- Valsen Lykke det ble solgt 17.000 plater av!
- Vuggevise, som ble spilt på plante av Lalla Carlsen, vant førsteprisen i en konkurranse blant kjente komponister. Revystjernen Lalla Carlsen sang for øvrig mange av hennes viser, og var en god venn av Anna Alm. En annen venninne var journalisten Ingrid Arnulf, som skrev mange av tekstene til Alms melodier.
Anna Alm var alltid fylt av musikk. Hun gikk og nynnet i det daglige arbeidet hjemme på gården – om kvelden og natten komponerte hun. Anna skapte mye glede og liv rundt seg. Hun trakterte også trekkspillet og spilte gjerne til dans.
Anna Alm (1880-1935) kom fra Ådal. I 1906 giftet hun seg med Paul Alm på gården Alm i Vestre Toten, der hun ved siden av sin rike komposisjon fødte 6 barn og var aktiv med i både gårdsdriften og lokalsamfunnet – blant annet Saniteten. Hun var ellers svært opptatt av å gjøre Stenberg til et bygdemuseum.
Du kan lese mer om Anna Alm i Totn Årbok 2002, side 57-61 (artikkelen er skrevet av Anne Elisabeth Bye Nielsen og Arne Nielsen).